Hoe bewaar je je rust in de kerstperiode?

 

Prettige kerstdagen met Meer Grip

In deze drukke maand toch even de tijd nemen om een blog te schrijven. Het is zo makkelijk om verder te gaan met wat je dagelijks doet, maar de tijd nemen voor die dingen die je ook heel leuk vindt is zeker net zo belangrijk. Maar is dat inderdaad zo makkelijk? December is zo’n maand waarbij er meestal meer op je af komt dan normaal. De Sint is net het land weer uit en dan komen de kerstvoorbereidingen er alweer aan.

 

Een lijstje voor de Kerst

Heb je al een kerstboom in huis? Doen de lampjes het nog? Dit jaar nieuwe versiering of is die van vorig jaar nog geschikt? Wat gaan we eten en bij wie? 3 Gangen, 5 gangen en heb ik wel genoeg in huis? Doe je cadeautjes onder de boom of niet? Wat doe je aan en oh ja ook de kinderen nog in iets nieuws? En behalve al die beslissingen moet je dan ook nog actie ondernemen om het daadwerkelijk uit te voeren.

 

Ga je verder nog iets doen?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kerstvieringen op school. Hulpmoeder voor de kerstknutsels, bakken van de kerstkoekjes, hulp om de kerstboom op te tuigen, zingen in het kerstkoor, chocolademelk schenken, hulp bij de kerstmarkt en nog iets voor een goed doel. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Je hoeft je zeker niet te vervelen. Allemaal hartstikke leuk natuurlijk. Maar het is wel veel. En als je dan ook nog een (drukke) baan hebt en kinderen die misschien ook nog sporten en daar kerstvieringen hebben, dan is dit een perfect moment om gestrest of overspannen diep onder de dekens te kruipen. Je bent niet de eerste die het overkomt en ook zeker niet de laatste met een burnout.

 

Wat een rommeltje

In plaats van dat je alles perfect wilde doen, is het rommelig geworden in je huis en in je hoofd. En weet je niet meer waar je moet beginnen. Slaat de schrik je om het hart al je er aan denkt? Haal even rustig adem en relax…… Het moet leuk zijn he.

 

Haal adem en

  1. Bedenk voor wie je het allemaal doet. Niet voor de buitenwereld. Waar krijg je zelf nu de meeste energie of wat vind jij het meest noodzakelijk. Prima om iets leuks voor de kinderen te doen, maar doseer het een beetje.
  2. Je kunt niet in alles perfect zijn. Een dag heeft maar 24 uur, ook die dagen rond de kerst. Die worden echt niet langer. Een mooie echte kerstboom in huis, heel gezellig. En toen we een keer met een enorm lelijk ding thuis kwamen, omdat we na lang zoeken echt niks beters konden vinden, kon ik daar ook goed chagrijnig van worden. Maar toen we dat ding eenmaal samen hadden neergezet en opgetuigd met lampjes, ballen en slingers, kon ik de lelijkheid ook wel weer waarderen. Beter nog hij werd steeds mooier. Dus de volgende keer is de keuze sneller gemaakt.
  3. Zeg ook gewoon nee als het teveel wordt. Dus niet dat 5 gangen diner maar 3 is ook ruim voldoende. Beter dat je duidelijk bent, dan dat je tegen je eigen grenzen aanloopt. Je bent echt leuker als je energie hebt.
  4. Het is echt geen afgang als je de hulp van een ander inroept. Laat een keer je boodschappen bezorgen, laat je partner de kerstboom optuigen. En afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kunnen zij ook prima iets doen. En ook al haalt dat toetje niet jouw eigen standaard, laat het lekker los.
  5. Maak er fijne en ontspannen kerstdagen van!

 

 

 

1 reactie op “Hoe bewaar je je rust in de kerstperiode?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.