Genieten met minder spullen op vakantie

Stressvrij inpakken

23 februari 2019

Deze week ben ik er even tussenuit geweest, met zijn 5en naar een vakantiepark in eigen land. En keer op keer valt op met hoe weinig spullen je eigenlijk toe kunt. Hoe lekker is het dat je voldoende ruimte om je heen hebt? Maar hoe zorg je ervoor dat je niet teveel en niet te weinig meeneemt? En hoe erg is het als je iets mist?

Al heel lang maak ik een lijstje wat er mee moet in die specifieke vakantie. Geen garantie voor volledigheid, want elke keer miste ik dingen. De volgende keer maakte ik weer een lijstje waar die spullen dan wel weer op stonden, maar dan vergat ik, tot mijn grote frustratie, weer iets anders.

Mijn slechtste ervaring was een vakantie op Lanzarote toen ik mijn speciale tandpasta voor gevoelige tanden was vergeten. En die bleek nergens verkrijgbaar, Een week lang pijn was het gevolg.

Ik kwam er achter dat deze lijstjes voor mij teveel een doel op zich waren geworden, in plaats van een middel om mij te helpen met meer rust en plezier op vakantie te gaan. De laatste jaren heb ik 1 vakantielijst waar alles op staat wat mogelijk mee mag. Of ik nu naar een hotel ga in de winter of ga kamperen in de zomer, alles staat in dezelfde lijst. Je kunt je afvragen of je dan niet het risico loopt veel te veel mee te nemen.  Als je zonder na te denken je lijstje afvinkt en alle in je koffer stopt, is dat zeker zo. De kunst is dus om je bij alles af te vragen of je het nodig hebt. Wat is het risico als je BEWUST iets niet mee neemt?

Deze keer hebben we bijvoorbeeld een bal thuis gelaten. Met lekker weer, een speelveld op het park en een kind dat teleurgesteld vroeg waarom we die bal nu niet hadden meegenomen, was dat in eerste instantie even slikken. Maar binnen 2 minuten was het alweer vergeten. Er waren voldoende alternatieven en nee, ik heb geen nieuwe bal gekocht.

Volgende keer kan er best nog iets minder mee. Die 2 tijdschriften ben ik niet aan toe gekomen. Voor een vakantie in het buitenland misschien lekker, maar in eigen land laat ik het de volgende keer thuis. Mocht ik het echt nodig hebben, dan is het in de eerste winkel te koop. En hoewel het niet op hun website te vinden was, die handdoeken bleken volop in het huisje aanwezig. Volgende keer bel ik even van tevoren om dit te checken.

Mijn 7 tips voor stressvrij inpakken en bewust genieten op vakantie:

  1. Maak nu alvast voor de komende een lijst van spullen die je mogelijk wilt meenemen en hou je lijst de komende vakanties bij. Wees niet bang om aan te vullen;
  2. Zorg dat je in elk geval dat je weet wat voor jou de essentiële spullen zijn.  (medicijnen, paspoort, die speciale tandpasta 😉) En wat essentieel is kan natuurlijk per (type) vakantie verschillen;
  3. Maak bewuste keuzes en pak niet zomaar alles in. Het staat op je lijstje, dat wil niet zeggen dat het mee moet. Niets vervelender dan een huisje, hotelkamer, caravan, tent die vol staat met spullen die je toch niet gebruikt;
  4. Zoek op de site van de accommodatie verschaffer of hotel wat er aanwezig is. Of bel even bij twijfel;
  5. Laat de echte twijfelgevallen een keertje thuis en kijk wat er gebeurt. Iets lenen van de buren kan tot leuke nieuwe ontmoetingen leiden. Of zoek een alternatief voor dat spelletje of boek. Maak lekker een wandeling waar je normaal de tijd niet voor hebt, of kijk eens bij de receptie. Steeds vaker zijn daar spelletjes en boeken te leen of te huur;
  6. Heb je echt iets gemist en heb je er geen alternatief voor gevonden, zet het dan op je lijstje voor de volgende keer;
  7. Geniet van de ervaringen die de vakantie je oplevert. Maar gebruik van de dingen die je mee hebt genomen en laat vooral de stress thuis.