Abonnementen, voordelig of weggegooid geld?

Zijn abonnementen een goede keuze?

27 januari 2019

Hoe vaak overkomt het je dat je een voordeelkaart aanschaft, die je vervolgens na een keer gebruiken totaal vergeet en pas lang na einddatum weer terug vindt? In dit RTLZ artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat je prijsbundels vaak niet voldoende gebruikt en waarom je beter voor losse kaartjes kunt kiezen.

Op basis hiervan zou je zeggen dat je nooit meer een passe-partout moet aanschaffen. Toch ligt dat, denk ik, iets genuanceerder. Stel dat je die kaart namelijk wel graag gebruikt, dan is het vaak wel de moeite waard. Althans, als je het geld hebt om die grotere uitgave in 1 keer te doen.

Zelf heb ik al jaren een museumkaart voor het hele gezin. En inderdaad, als dat betaald moet worden is dat wel weer even een uitgave. Maar wat heerlijk dat je een jaar lang allerlei musea in- en uit kunt lopen. En ja, na 1 bezoek ben je die uitgave alweer vergeten. Maar de kaart zit standaard in mijn portemonnee en al verschillende keren hebben we ons laten verrassen als we ergens gepland of ongepland terecht kwamen. Toch heb ik laatst wel even bekeken of het in 2018 de moeite waard was. En ook over afgelopen jaar was ik positief verrast door de uitkomst.

Het is dus afhankelijk van jouw situatie of het is aan te raden of niet. Maak voor jezelf de juiste overweging. Passe-partouts en abonnementen kunnen zeker voordeliger zijn, maar bedenk vooraf of je echt van plan bent die bioscooppas of dat sportschoolabonnement echt te gaan gebruiken. Laat je niet te snel overhalen door aanbiedingen. Wees ook gewoon eerlijk tegen jezelf. Bovendien, zo’n aanbieding komt vast nog wel een keer voorbij.

Maar heb je het geld er voor beschikbaar en kun je niet wachten om die voorstellingen in te gaan bekijken, dan zou ik die kaart lekker aanschaffen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je financiën op orde hebt en weet dat die ruimte er echt is. En bekijk na een tijdje of het de moeite waard was dat je dat abonnement hebt aangeschaft. Die waarde kan in geld zitten, maar ook in een stuk gemak. En heb je het geld er niet voor (over), probeer dan af en toe iets opzij te leggen en kies voor losse tickets. Er komen op internet of facebook ook af en toe leuke acties voorbij, waarbij je tickets kunt winnen.